Tästä se lähtee!

Kuntojahti jatkuu San Diegon auringon alla, joten juttua tulee elämästä Amerikassa liikunnan keskellä. Jumppaohjaajan hommia toivottavasti jossain vaiheessa myös!

keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Täyttävää laihdutusta

Eilinen pumppi meni edelleen kevyesti ja kirjastosta löyty romaaneja luettavaksi. Tänään sitte stepin ihanaan maailmaan:) Mutta koska sillä rintamalla ei ole uutta ja ihmeellistä, jatketaan perehtymistä KuntoPlus historiaan:)

Tällä kertaa KuntoPlus lehti numero3/2005. Lukaisin uusimman lehdenkin eilen kirjastossa, mutta sieltä en bongannut mitään mainitsemisen arvoista. Tässä vanhassa lehdessä tuntuu olevan asiaa enemmänkin. Esimerkiksi se, että venyttelyllä voi ehkä parantaa urheilusuorituksia. Näin siis jos olet venytellyt säännöllisesti aiempina viikkoina. Ennen suoritustahan liiasta venyttelystä on vain haittaa. Tähän uskon itsekin, koska tiedän, miten tärkeää venyttely on ja miten paljon lihakset saavat liikkuvuutta venyttelyn avulla. Aivan varmasti itsekin juoksen kovempaan, kun pohkeet tai reidet eivät ole jumissa. Sama pätee myös muihin lajeihin.

Lehdessä oli myös maninta, että maito suojaa veritulpalta, koska maitoproteiini tehostaa insuliinin vaikutusta, jolloin rasvahappojen kuljetus paranee. Ja tämänhän voisi melkein suoraan yhdistää siihen kalsiumjuttuu. Eli maito on hyväksi monella tapaa!

Sitte vinkkejä laihduttajiille. Aika lailla varmaan monelle tuttuja juttuja, mutta aina voi tulla jotain uutta. Nimittäin vinkkejä siihen, miten laihduttaessa vältetään nälkää.
1.       Syö proteiinipitosia ruokia
2.       Syö alhaisen energiatiheyden ruokia (siis vähän kcal/100g)
3.       Syö kuitupitoisia ruokia
4.       Voimmakkaan makuinen ruoka lisää kylläisyyttä

Tuo nelonen oli itelle ainaki ihan uus tieto. Ruoka-ainevinkkeinä lehdestä luettuna:
 -Maustetun jogurtin tilalle rasvaton ja maustamaton jogurtti, siinä enemmän proteiinia

- Kaurahiutaleita maissihiutaleiden sijasta, proteiinin ja kuidun takia. Itse huomasin tällä viikolla, että ruispuuroa tarvii syödä paljon vähemmän kuin neljän viljan puuroa tullakseen täyteen. En tiedä sitte mistä tuo mahtaa johtua, hiutaleiden sisällöissä ei kuitenkaan ole niin suuria eroja. Mutta näin vain tuntuu olevan, tai sitten viime viikolla oli muuten pohjaton nälkä toisin kuin tällä viikolla…. Pitänee testate myöhemmin uudelleenJ

- Täysjyväruisleipää vehnäleivän sijaan. Taas kerran kuidut ja karkeampi aines sulaa täyttää paremmin ja sulaa hitaammin.

- Lehti kertoo myös, että kinkkuleike täyttää paremmin kuin meetwursti, samon kevytjuusto paremmin kuin tavallinen. Näitä piti hetki pohtia itsekin, kaloreitahan noissa tietysti on vähemmän tavallisiin verrattuna, mutta muuten noiden täyttävyyden eroista voi olla montaa eri mieltä.

- Manteleita ja tummaa suklaata karkkien ja normisuklaan tilalta. Manteleissa on paljo kuituja ja proteiineja ja pureskeltavaa, joten kyllä, täyttävät varmasti. Ja jossain lehdessä oli tutkimus, jossa ryhmä söi 50g manteleita päivässä, jolloin pitkällä aikavälillä ruokavalio muuttui terveellisemmäksi itsestään. Tuo hieman epäilyttää, koska manteleissa on kuitenkin aika paljon kaloreita eli ei niitäkään ahmimalla laihtumaan pääse, jos ei niillä korvaa jotain tosi tuhteja grilliruokia. Ja miksi muutenkaan ruokavalio noiden ansiosta muuttuisi. Mene ja tiedä mikä on totta ja mikä ei. Tummaa suklaata ei voimaakkaan maun takia suurin osa pysty edes syömään yhtä paljon kuin maitosuklaata, joten se on ihan selkeä etu.

- Seitä tai muuta vähärasvaista kalaa jauhelihan sijaan. Kalassa on enemmän proteiineja ja se on täyttävämpää. Tuosta en kyllä äkkiseltään osaa sanoa mitään, voi olla, voi olla olematta. Kyllä oma mututuntuma sanoo, että liha täyttää paremmin, mutta eipä tuota ole tarkkaan samoilla määrillä tullut testattua.

- Pavut täyttävät kuitupitoisuutensa takia, kyllä täyttävät ja saattavat aiheuttaa ikäviä hajuongelmia samallaJ

- Maitojäätelö täyttää paremmin kuin sorbetti, maitopitoisuutensa takia. Tarina ei kerro, miten kermajäätelö tähän kategoriaan istuisJ Mutta joo, siinäpä vähän vinkkejä laihdutusta ajatellen.

Kaiken kaikkiaan ihan hyviä vinkkejä nälän poisssa pitämiseksi laihdutuksen aikana. Nimittäin nälkäisenä ei laihdu, vaan heikkona hetkeä ratkeaa herkutteluun, jolloin saattaa lyhyessä ajassa tulla enemmän kaloreita kuin mitä pitkällä aikavälillä on saanu tuhottua. Täysinäinen maha estää retkahduksia kaikkein parhaiten. Ja tietysti vesi vähäkalorisena mahan täyttäjänkin toimii, mutta muutakin mahaan tarvii kuitenkin saada välilläJ Muistutettakoon vielä, että chili vähentää ruokahalua ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Ja samalla saa vähennettyä suolan käyttöä, kun ruokaan tulee makua. Mutta siinäpä tuota tarinaa tällä erää tarpeeksi.:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti